O TEHTNICAH

TEHTNICE


Tehtnica je naprava, s katero merimo maso. Včasih so bile mehanske  danes pa so v večini vse digitalne tehtnice.
Tehtnice so bile razdeljene glede na vrsto ali namen, pa nekateri modeli so vsestranski in imajo možnost za uporabo v različnih okoljih in različnih nalog za tehtanje.

Laboratorijske tehtnice


Analitska tehtnica je občutljiv  instrument za natančno določitev mase snovi. O njihovo točnost in natančnost je odvisna od natančnosti rezultatov analize. Merjena z natančnostjo 0,0001 g (0,1 mg). Najbolj razširjena vrsta je analitska tehtnica s tehtalnim območjem pod 300 g, 0.1 mg  natančnosti. Zaprta z stekleno protiveterno zaščito, ki ima možnost odpiranja  ob straneh.  Zaščita ščiti tehtnico pred vplivom vetra  in prahu.
Natančne tehtnice se uporabljajo v številnih panogah - proizvodnji, laboratorijih, zlatarnah, muzejih. Majhna zmogljivost in visoka natančnost (0,1mg) so odlike analiteske tehtnice. Pogosto se prenaša, in se napaja z baterijo ali iz  omrežja.

Precizna tehtnica
Precizna tehtnica se uporablja, ko potrebujemo manj natančnosti. Njena natančnost je 0,01 g.Pri uporabi lestvice moramo držati nekaterih pravil:

1. Najprej moramo preveriti ali je tehtnica  v vodoravnem položaju. To se preveri z vgrajeno libelo, ki se nahaja na tehtnici. Vodoravna lega se doseže s pomočjo nastavitev nogic.

2. Vklopite tehtnico in počakajte, da naredi proces preverjanja ničelne točke. Ko se na zaslonu pokaže nič  je tehtnica pripravljena za uporabo.
3. Na tehtnico ne smemo dati vroče, mokre in umazane predmete. Elementi, ki se tehtajo mora imeti sobno temperaturo, pri kateri se tehtnica uporablja.
4. Kemični reagenti se ne tehtajo neposredno na skodelico tehtnice.
5. Tehtnico nikoli ne preobremenite nad maksimum tehtanja
6. Pri tehtanju z analitsko tehtnico uprabite stranska vrata.
7. Po zaključku preglejte tehtnico in izključite.